Svrha ovog bloga je upoznati javnost s dva stila vođenja: tradicionalnim muškim te novim ženskim stilom vođenja, poznatim i kao stil 21. stoljeća. Cilj bloga je kroz različite zanimljive sadržaje naglasiti razlike, prednosti i nedostatke oba stila, prikazati stilove vođenja u tvrtkama u svijetu te prepoznati najbolji stil. Nadam se da će vam se svidjeti! Ana Galić

petak, 8. travnja 2011.

Muški stil vođenja

U prošlosti su sve organizacije bile hijerarhijske, birokratske, autoritarne i strukturirane po vojničkom principu. Glavne karakteristike takvih organizacija bile su centralizacija, raspon rukovođenja, formalni autoritet, kontrola i konkurentski individualizam. Po svojoj strukturi te načinu rukovođenja i obavljanja posla, bile su "muške".
"Muški stil" vođenja godinama je bio prisutan u organizacijama. Takav stil karakterizira odlučnost, sigurnost, odlučnost, snaga, agresivnost, objektivnost, samouvjerenost, logičnost i slične osobine. Vođa koji primjenjuje "muški stil" vođenja centralizira svoj autoritet, zapovijeda i pokazuje svoju moć putem nagrada i kazni. Cilj "muških" vođa je pobijediti u svakom slučaju. "Muškarci definiraju osobnu strategiju u terminima pobijediti, ostvariti ili dostići cilj." (Helgesen, 1995.) Oni vide konkurenciju svuda oko sebe, čak i u svojim suradnicima zbog čega mogu nastati problemi. Ljudi, odnosno zaposlenici predstavljaju sredstvo za ostvarivanje ciljeva te su skloniji kritici nego pohvalama. Oni su fokusirani na pobjedu, na izvršenje zadataka, na postizanje ciljeva, a ne na proces obavljanja zadataka i međuljudske odnose koji pritom postoje.  

Nema komentara:

Objavi komentar