Svrha ovog bloga je upoznati javnost s dva stila vođenja: tradicionalnim muškim te novim ženskim stilom vođenja, poznatim i kao stil 21. stoljeća. Cilj bloga je kroz različite zanimljive sadržaje naglasiti razlike, prednosti i nedostatke oba stila, prikazati stilove vođenja u tvrtkama u svijetu te prepoznati najbolji stil. Nadam se da će vam se svidjeti! Ana Galić

srijeda, 13. travnja 2011.

ANKETA: Stil vođenja

Kako bi se saznali podaci o navikama ljudi iz svakodnevnog okruženja i njihovom načinu vođenja i sudjelovanja u timu provedena je anketa u kojoj je sudjelovalo 20 osoba s područja Osječko – baranjske i Požeško – slavonske županije. U anketi je sudjelovalo 10 osoba muškog i 10 osoba ženskog spola, sve osobe s višom ili visokom stručnom spremom. Ispitanicima je postavljeno 5 pitanja kako bi se vidjelo kojem su stilu vođenja skloniji:
  1. Jeste li skloniji timskom ili individualnom radu?
  2. Smatrate li da su u menadžerskom poslu dopuštene emocije?
  3. Da ste na čelu organizacije, biste li bili spremni uložiti veći dio zarade u obrazovanje svojih suradnika?
  4. Smatrate li da u timu treba prevladavati prijateljstvo ili konkurencija?
  5. Smatrate li da u timu treba postojati kontrola i moć pojedinca ili mogućnost dogovora svih članova tima?
Nakon provedene ankete, uočavaju se razlike u odgovorima između muškog i ženskog spola. Žene su privrženije timskom radu i radu u skupini, smatraju da su emocije potrebne i poželjne pri odlučivanju i radu u timu. Žene smatraju da je međusobna konkurencija suradnika potpuno nepotrebna, odnosno da osobe u timu treba vezati prijateljstvo i blizak odnos. Sve su to karakteristike "ženskog stila" vođenja. Muškarci, suprotno ženama, više vole individualan rad. Također, oni smatraju da u timu treba biti konkurencije i da treba vladati natjecateljski duh. Njihovo mišljenje o emocijama u poslu je podjeljeno. Ispitani muškarci pripadaju onim vođama koji koriste "muški stil", njihovi odgovori upućuju na to da žele imati autoritet i da "cilj opravdava sredstvo". Jedna od odlika "ženskog stila" je i mogućnost dogovora i izostanak moći pojedinca u timu, ispitanici koji su sudjelovali u ovoj anketi podijeljenih su mišljenja što se toga tiče. Još uvijek smatraju da je moć i autoritet jedna osobe bitna stavka svakog tima. Također, ispitanici nisu spremni odvojiti veći dio zarade za obrazovanje i poboljšanje vještina zaposlenika, što nije dobro. Svaki vođa i svaka organizacija treba težiti napretku i poboljšanju vještina jer su ljudski potencijali najvrjedniji resurs današnjice.
U anketi su sudjelovale osobe više i visoke stručne spreme, prema istraživanju, odnosno provedenoj anketi, vidi se da ispitanici u svom radu u timu kombiniraju i "ženski" i "muški" stil vođenja. Neke osobine "ženskog stila" potpuno su im "normalne" te ih prihvaćaju i koriste s odobravanjem, dok u nekim stvarima postupaju u skladu s "muškim stilom" vođenja. Ta kombinacija dvaju stilova prevladava kod ispitanika i to je njihov stil rada u timu i savladavanja zadataka. Neke osobine "ženskog stila" još nisu potpuno prihvaćene i prisutne u našem društvu, još uvijek se smatraju neprimjerenim ili nedovoljno kvalitetnim za rad tima ili organizacije. U nekim razvijenim zemljama, vođe koriste "ženski stil" vođenja i potpuno ga slijede i smatraju ispravnim, takav stil dolazi sa Zapada i uskoro će i kod nas zasjati u svom punom sjaju. Do tada vođe, ali i ostali pripadnici tima, moraju shvatiti da je tim najbolji oblik suradnje i savladavanja zadataka te da dobri prijateljski odnosi, komunikacija, dijeljenje informacija, dogovor, zajedništvo i prisustvo emocija vode ka napretku i uspješnom rješavanju svih problema i ostvarenju zajedničkih timskih i organizacijskih ciljeva.

4 komentara:

  1. mislim da važnost "ženskog stila" vođenja još uvijek nije prepoznat, a donosi mnogo prednosti i pospješuje uspjeh organizacije.. može se reći da je to "labav" stil, bez oštrine ili autoriteta, ali okolina u kojoj vlada međusobno razumijevanje, prijateljski odnosi i odlična komunikacija ne može biti loša za organizaciju... dapače, može joj donjeti samo uspjeh.. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Spoj muškog i ženskog stila vođenja idelan je, stoga smatram kako su muški vođe uz svoje ženske savjetnice (zaista savjetnice, ne samo na papiru) pun pogodak.

    OdgovoriIzbriši
  3. Eh, svijet bi bio puno ljepše mjesto da ga vode žene, bez tenzija i muške tendencuje ka konfliktu. Slažem se s Marijom u potpunosti.

    OdgovoriIzbriši